I.

Prostrano vodilo prekmursko-tolminsko-kraške naveze Širom je prepletanje raznolikih glasbenih pristopov in orodij, zgodovin zvena ter čiste muzikalno-rokodelske domišljije. Iztok Koren, Samo Kutin in Ana Kravanja v triu vkupno naštejejo preko deset inštrumentov in vsaj toliko danih oblik muzik, ki bi jih lahko prepoznali kot navdih karakterju nove zasedbe. Vendar so praktično in doživljajsko dovolj globoko zazankani v lastno snovno početje, da se jim uspe izogniti zgolj odsevanju obstoječih vzorcev. Ustvarjajo samosvoj, stilsko homogen izraz, razpet med široko polje ljudskih zvenov in sodobnih akustično-rockerskih meditacij. Kar naposled slišimo je prizemljen, vendar še vedno mističen minimalizem. Glasba Širom je kontemplativna, po nuji in potrebi tudi ostra glasba, bolj bendovske kot komorne, bolj ulične kot urbane nravi.

Širom se na albumu I. skozi miniaturne preplete folkovskih, klasičnih in improvizatorskih elementov poveže v samosvojo in zelo ganljivo izkušnjo. Že sami gradniki zvočne podobe so izjemno zanimivi, glasbeniki namreč uporabljajo širok izbor instrumentov, izvirajočih z vseh koncev sveta, od bendža, ukulel, balafona in prav tako nekaterih doma narejenih glasbil in zvoncev. Neverjetno, kako bogat zvočni svet nam predočijo; koliko nians zvoka, kako hitro pronica v ušesa, koliko reže v podzavest.

Vzorčenje in ovijanje nežnih glasbenih pastelov zahteva zbrano poslušanje, saj se zdi, da lahko krhko konstrukcijo odpihne v vsakem trenutku. Lična in dovršena izdaja razkriva nedoumljivo lepoto dihotomij, po eni strani je zelo dovršena, a nikoli dokončana, nevsiljiva, a hkrati načelna, improvizirana in kolektivna, radovedna in obenem trudna ter nemirna in poduhovljena. Glasba, ki se sliši kot samozdravljenje, a hkrati zdravi poslušalca. Širom so pripravili izdajo, ki razkriva osebno ter odkriva nove svetove in je upravičeno osvetljen biser slovenske glasbene krajine, kljub ali pa ravno zaradi vseh zgrešenih poizkusov opredeljevanja »slovenskosti«.

Iztok Koren – banjo, bas boben, cevni zvonci, balafon

Ana Kravanja – violina, viola, ribab, balafon, kalimba, obročni bobni

Samo Kutin – harfe, ukulele, kalimba, brač, balafon, zvočila

I. je bil posnet, zmiksan in masteriziran v studiu Iztoka Zupana (Klopotec) v Posavcu. Produkcijsko taktirko ter miks in mastering je prevzel Iztok Zupan. Slika na naslovnici je delo slikarja Marka Jakšeta, fotografirala jo je Nada Žgank, za oblikovanje albuma pa je poskrbela Eva Kosel. Album je izšel 12. januarja 2016 za Založbo Radia Študent in založbo Klopotec na CDju ter kot dolpoteg.